AI gebruiken in webapplicaties?

Of wij AI-tools gebruiken? Reken maar. We nemen je mee in de voordelen van AI voor webapplicaties, wat de keerzijden zijn en hoe de toekomst van het IT-landschap eruit zal zien.

intro_detail

Maar eerst: wat bedoelen we eigenlijk met artificial intelligence (AI) of in normaal Nederlands, kunstmatige intelligentie?

Wat is AI?

AI is een verzamelnaam voor technieken om machines grote hoeveelheden analysewerk te laten doen. Hoe een machine dit aanpakt, wordt door de mens bepaald. Met een set algoritmes en logica kan de machine aan het werk.

Voordelen van AI-tools

AI-tools bieden grote voordelen bij webdevelopment. AI kan:

Ook binnen Buildnet heeft AI impact op onze manier van werken. We noemen drie wezenlijke verschillen sinds de komst van AI-tools.

  1. Meer tijd voor het creatieve werk
    Doordat een AI-tool de eenvoudige onderdelen van webdevelopment ‘overneemt’, heb je als developer meer tijd over voor het bedenken van creatieve oplossingen.
  2. Minder routinematig werken
    Doordat je AI-tools kan inregelen voor bepaalde functies binnen een applicatie, hoef je een hoop routinematig werk niet meer te doen. Dit scheelt tijd en geld. En dat is alleen maar fijn voor de klant.
  3. Sneller analyseren
    AI kan veel sneller dan de mens analyses uitvoeren. Hiermee kan je relevantere content en interessante producten creëren. Of bijvoorbeeld een chatbot je bezoekers laten helpen. Online winkelen wordt daarmee een stuk makkelijker, leuker en levert meer verkopen op. Ook kunnen AI-tools je helpen bij zoekmachine-optimalisatie. Via best SEO practices analyseert zo’n tool je website of webshop en doet suggesties voor verbeteringen.

Keerzijden van AI

AI kan een hoop. Toch is de mens onmisbaar. AI-tools zijn niet creatief. Ze voeren uit wat hun opdracht is, maar wijken daar niet vanaf. De set algoritmes en logica bepalen hoe een AI-tool werkt.

Welke keerzijden wij zien:

AI en ethiek

Naast het gemak dat een AI-tool kan bieden, zijn er soms ook ethische vraagstukken die een rol spelen. Zodra je inhoud alleen laat bepalen door machines, kunnen de uitkomsten soms opmerkelijk of ethisch ongewenst zijn.

De toekomst van AI in webapplicaties

Het ligt voor de hand dat de ontwikkeling van AI en tools die gebruikmaken van AI voorlopig niet stopt. Meer hulpmiddelen zullen beschikbaar komen en steeds een stapje beter worden.

Waar het precies eindigt? De toekomst zal het leren. Of, misschien moeten we dat even aan ChatGPT vragen?