Zo schrijf je slimme prompts voor ChatGPT

AI-tools als ChatGPT zijn heel handig, maar ze kunnen – gelukkig maar! – niet je gedachten raden. Je moet een goede prompt schrijven. Wat dit is en waar een prompt aan moet voldoen, leg ik hieronder stap voor stap uit.

intro_detail

Wat is een prompt?

Voor een zo goed mogelijk resultaat is het belangrijk om ChatGPT een zo goed mogelijke opdracht te geven. Zo’n opdracht noemen we een prompt.

Instrueer je ChatGPT slim? Dan is de kans op het gewenste resultaat groter. Alleen dan. Garbage in, garbage out.

In 5 eenvoudige stappen je gewenste resultaat

Vergeet maar meteen dat je prompt in één keer perfect moet te zijn. Ik heb gemerkt dat het slimmer is om in stapjes naar je gewenste resultaat toe te werken.

Stap 1: Zet ChatGPT in een rol
Vertel ChatGPT dat het een bepaalde rol moet aannemen. Bijvoorbeeld makelaar of techneut, marketeer of projectmanager. ChatGPT weet dan welke ’taal’ het moet spreken, wat de invalshoek is. En in welke toon je het resultaat verwacht.

Stap 2: Geef zo veel mogelijk achtergrondinformatie
Hoe meer (relevante) achtergrondinformatie je aan ChatGPT geeft, hoe beter het in staat is om je te helpen. ChatGPT associeert namelijk de informatie met het mogelijke antwoord. De AI-tool schrijft het antwoord dus naar de context toe.

Voorbeeld:

Stap 3: Maak de opdracht zo specifiek mogelijk
Het voorbeeld uit stap 2 is nog erg algemeen. ChatGPT weet nog weinig over de details van het feestje. Denk aan:

Vaak vraagt ChatGPT hier vanzelf naar. Vul de gegevens zo veel als kan aan. Ook als er nog iets onduidelijk is. Hoe meer details ChatGPT weet, des te beter het de output kan laten aansluiten bij je wensen.

Stap 4: Geef instructies over de uitkomst
Vertel ChatGPT wat je als eindresultaat verwacht. Bijvoorbeeld over de vorm. Denk aan:

Of bijvoorbeeld over de lengte, taal of toon. Denk aan:

Stap 5: Ga het gesprek aan
ChatGPT is een taalmodel. Het ‘denkt’ en ‘doet’ in taal. Je kan dan ook taal gebruiken om een eerdere uitkomst te verbeteren met taal.

Voorbeelden:

Vooral dit laatste is best grappig: ChatGPT kan ook ‘zichzelf’ verbeteren is – áls je daarnaar vraagt. De suggesties kan je overnemen (of juist niet).

Controleer altijd de uitkomst

Ga er maar vanuit: ook ChatGPT zit er soms (flink) naast. Je bent zelf verantwoordelijk voor het gebruik van wat deze AI-tool teruggeeft.

Hoe slim je prompts ook zijn, foutieve informatie gebruiken of publiceren, is immers nooit… slim. 😉

Auteur: Sander van den Broek